jarmoleinio

Lepakko - Light Opera for Dummies

Suomen Kansallisooppera on ottanut rohkeasti ohjelmistoonsa hiukan kevyempää musiikkiteatteria esittämällä Johann Straussin Lepakon. Olen viimeksi nähnyt tämän luultavasti noin 50 vuotta sitten Turun kaupunginteatterin esityksenä. Oleellinen ero tietysti on, että oopperassa esiintyjät osaavat laulaa. 60-luvulla Turussa ei laulutaidosta juuri ollut tietoa.

Pitkän ajan takaa ei kupletin juonesta muuta muista, kuin että siinä juhlittiin ja tanssittiin. Niinpä en pysty sanomaan sen tarkemmin, mikä uudessa esityksessä kuului alkuperäiseen käsikirjoitukseen ja ohjaukseen, mikä oli nyt lisättyä. Väittäisin kuitenkin, että juopon vanginvartijan (Timo Torikka) ja italialaisen tenorin (Alexandru Badea) rooleja oli huomattavasti laajennettu. Mukaan oli näin saatu juoppo- ja pellehuumoria, jota ilman kevyttä teatteria ei ilmeisesti voi tänä päivänä tehdä. Näitä kohtauksia oli vielä venytetty aivan kuin esitykseen ei muuten olisi saatu "lakisääteistä" riittävää pituutta. Erityisesti viimeisen näytöksen vankilakohtauksessa esitys meni aivan överiksi. Teki jo mieli kävellä ulos koko esityksestä. Tilanne olisi olllut eri, jos olisi ollut kyse harrastajavoimin tehdystä kesäteatterista.

Alexandrun rooliin oli haettu tarkoituksellisesti ärsyttävyyttä loputtomalla aariateemojen toistolla ja pitkillä kestoilla. Lopulta Alexandrun ääni todella alkoi ärsyttää. Senkin takia teki jo mieli luovuttaa kesken. Eli tämäkään ei enää ollut huvittavaa saati viihdyttävää. Tarkoitus tuskin kuitenkaan oli kasvattaa kuulijoissa vastenmielisyyttä oikean oopperan kirkkaita tenoreja kohtaan.

Straussin musiikki oli kuitenkin entisellään, orkesteria ei ollut valjastettu tähän pelleilyyn. Myös solistit ja kuoro lauloivat hyvin ja kauniisti, joten tältä osin esitys onneksi oli nautittava. Kiitos Kansallisoopperalle vaihtelusta ohjelmistoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kevyt ooppera tyhmille..no jaa..Lepakkohan ei ole ooppera vaan operetti.
Jos operetista lähtee hakemaan jotain syvempää tai vakavampaa sanomaa,niin saattaa olla,että katsoja ei ole aivan oikeassa paikassa.
Operetihan on yleensä kevyt puhelaulunäytelmä.Hieman lyhyempikin,kuin oopperat.Lepakko tekee poikkeuksen muihin "hömpötyksiin" nähden olemalla ehkä hitusen verran enemmän oopperamainen,pituudeltaan (n,2,5 h ) ja tyyliltään ( esim. juuri pitkät ja useat toistot).Noin yleisesstikin ottaen,niin oopperan,kuin myös operetinkaan vahvuudet eivät ole libretossa,vaan ne ovat siinä musiikissa,mitä ne sisältävät.
Harvemmin teokseen lisäillään mitään,mutta lyhennykset ovat melko tavallisia.Juutupistahan voi katsella vertailun vuoksi useitakin eri versioita,eri aikakausilta.

Käyttäjän jarmoleinio kuva
Jarmo Leiniö

Oletko Hannu itse nähnyt tämän Kansallisoopperan Lepakon? Entä onko sinulla tuoretta vertailupohjaa muihin versioihin?